Toaletarea arborilor reprezinta o lucrare tehnica de specialitate dendrologica care are drept scop controlul evolutiei arborilor, prin reducerea sau suprimarea anumitor parti dintr-un arbore, scurtarea ramurilor cu o pozitie defectuoasaă sau care prejudiciaza cladirile/retelele aeriene din jur/indicatoare rutiere, eliminarea ramurilor uscate sau care prezinta despicaturi, rani mecanice, cu rolul de a stimula cresterea sau inflorirea, crearea unei forme decorative, echilibrarea arborilor, regenerarea lor cat si mentinerea acestora in starea de siguranta.

Acest serviciu poate viza:
⦁ doborarea arborilor si taierile de corectie/intretinere a arborilor
⦁ scoaterea cioturilor

Doborarea arborilor si taierile de corectie

Doborarea arborilor si taierile de corectie se desfasoara pe aliniamente stradale, parcuri, scuarurile si zonele verzi din cvartalele de locuit din Bucuresti si judetul Ilfov.

Taierile de corectie si intretinere constau in operatiuni de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza fatada, acoperisul imobilelor, retelele electrice, retele de telecomunicatii, siguranta traficului pietonal si rutier, etc.

Taierile de usurare constau in inlaturarea de ramuri de coroana cu scopul prevenirii pericolului de prabusire.

Taierile de corectie, intretinere, usurare vor fi netede, in plan vertical, cat mai aproape de insertia ramurilor de trunchi, se vor netezi cu cosorul si se vor acoperi cu un strat de ulei vegetal de in sau mastic rece, ranile netratate constituind porti de intrare a daunatorilor vegetali, a aerului, apei, ceea ce duce in final la putrezirea lemnului, formarea cariilor si a scorburilor.

Atat doborarea arborilor, cat si taierile sunt operatii ce inseamna:

 inspectarea exterioara a arborelui in vederea constatarii starii fitosanitare a acestuia;

 stabilirea modalitatii de doborare/taiere de corectie in functie de starea si amplasarea arborelui fata de cladiri, strazi, trotuare, cabluri electrice sau telefonice, retele supraterane de gaz, instalatii, vegetatia inconjuratoare;

 alegerea directiei si a sensului de doborare a arborelui;

  evidentierea zonei de lucru cu banda de securitate si delimitarea zonei periculoase;

  ajustarea doborarii arborilor sau, dupa caz, sectionarea in trepte;

  incarcarea, transportul materialului lemnos rezultat si salubrizarea zonei.

Pe tot parcursul derularii contractului, lucrarile se vor executa cu mijloace mecanizate specializate: ferestraie mecanice, inclusiv telescopice pentru a se putea lucra la distanta, deservite de personal calificat, utilaje de ridicat pentru lucru la inaltime (minim 20 metri), telelift, macara – inaltime brat minim 20 metri, scari specifice, etc. dispozitiv specializat pentru sistemul radicular sub forma de freza sau burghiu, adecvat pentru arbori cu diametrul mai mare de 31 cm, tocator masa lemnoasa.

Scoaterea cioturilor

Ciotul este bucata de radacina si de trunchi ramasa in pamant.

Scoaterea sistemului radicular a cioturilor se executa (dupa caz) manual sau mecanizat fara a afecta utilitatile cu utilaje mecanice specializate (freze, rotative).

Operatia de scoatere a cioturilor cuprinde mai multe etape:

evidentierea zonei de lucru cu banda de securitate si delimitarea zonei periculoase
incarcarea, transportul deseurilor vegetale (ramuri, frunze) sau a ciotului/cioturilor rezultate si salubrizarea zonei
completarea, dupa caz, cu pamant a gropii ramase in urma scoaterii sistemului radicular a ciotului/cioturilor