Gazonul este un element decorativ nelipsit din majoritatea gradinilor si are un impact vizual mai mare intr-o gradina mica sau medie dand senzatia ca suprafata este mult mai mare decat in realitate.

In plus, gazonul este foarte adaptabil din punct de vedere al formei. Formele circulare, rectangulare sau libere pot fi oricand modificate daca doriti sa schimbati stilul gradinii.

Pentru a amenaja o peluză, exista doua posibilitati: amenajarea prin semanat direct sau amenajarea cu rulouri inierbate.
Indiferent de varianta aleasa, sunt necesare niște etape premergatoare infiintarii gazonului.

Amenajarea gazonului prin semanat direct cuprinde mai multi pasi:

 Stabilirea locului / amplasamentului pentru peluză

 Defrisarea vegetatiei existente si curatarea terenului – Se scot arbori/ arbusti nevalorosi, uscati si se curata terenul de pietre, bolovani, resturi de constructii. Buruienile vor fi indepartate prin erbicidare cu un erbicid total pentru combaterea buruienilor mono si dicotiledonate anuale si perene.

 Nivelarea terenului – dups eliberarea terenului de toate resturile, se niveleaza pentru a avea o suprafata plana

 Fertilizarea de baza – se administreaza ingrasaminte organice si minerale

 Pregatirea terenului si a patului germinativ – Se sapa terenul cu masini speciale si se incorporeaza, astfel, ingrasamintele in sol.

 Executarea lucrarilor de drenaj – pe soluri grele de tip argilos, luto-argilos, mai mereu imbibate cu apa. Apa nu are voie sa stagneze pe gazon, chiar si pentru o perioada scurta baltirea apei are drept consecinta putrezirea radacinilor si moartea gazonului sau aparitia bolilor criptogamice.

 Semanatul gazonului – se face cu semanatoarea speciala pentru ca semintele sa fie imprastiate cat mai uniform

Amenajarea cu rulouri inierbate

In cazul rulourilor de gazon, operatia cuprinde, de asemenea, pregatirea si nivelarea terenului, administrarea ingrasamantului, montarea rulourilor, primul udat, primul tuns.

Pentru a va bucura timp indelungat de rezultate, va recomandam instalarea unui sistem de irigare, dar si un plan anual de intretinere.

Intretinerea gazonului presupune:
  • udare corespunzatoare
  • tuns
  • fertilizare.